Linflowers schakelt over op LED-licht!

Overgang op LED-licht

Linflowers is het eerste bedrijf met een combinatie van SON-T en LED-licht. In kwekerij Darolin I schakelt men volledig over op de hybride verlichting. Dit project is inmiddels volledig gerealiseerd. Linflowers liep ook al voorop met diffuus glas. Door het diffuus glas wordt het natuurlijk licht versterkt wat resulteert in minder energieverbruik en chrysanten met meer gewicht.

Het natuurlijke licht is er echter niet altijd, zoals in de winter. Voornamelijk in die perioden kampen chrysantenkwekerijen vaak met een lagere kwaliteit en een teruglopende houdbaarheid van de chrysanten. Chrysanten presteren dan te weinig onder dat lichtniveau. Kortom: er moet juist in die periode licht bijkomen. Echter, dit moet ook weer niet te koste gaan van de energierekening. De LED-verlichting bood hierin uitkomst. Het LED-licht heeft samengevat de volgende voordelen:

Voordelen

LED-belichting heeft een hogere lichtbenuttingsefficiëntie (LBE). LBE is het aantal geproduceerde kilo’s blad per µmol. Met het LED-licht kunnen er dus chrysanten gekweekt worden met een hogere kwaliteit, namelijk chrysanten met meer gewicht.


Een ander voordeel is dat het stroomverbruik significant lager is dan van de traditionele SON-T lampen. Doordat de lampen ook geen warmtestraling hebben kan het energieverbruik dus aanzienlijk beperkt worden. Dit draagt natuurlijk bij aan een duurzamere wereld.


De investeringskosten voor LED-verlichting vallen onder de Energie Investeringsaftrek (EIA) in tegenstelling tot de SON-T verlichting.


LED-licht is veel geschikter voor wisselingen op het stroomnet. Linflowers doet namelijk mee aan de proef met flexibele afname van elektriciteit in de Bommelerwaard. Daarbij is de onbalans op het stroomnet de basis voor een soort stoplichtsysteem. Als dat op rood springt, door te veel stroomgebruik, schakelt het bedrijf even van het net af. Als het bedrijf vervolgens weer op het stroomnet schakelt, duurt het bij SON-T lampen heel lang voordat deze weer hun gewenste licht/warmtesterkte hebben bereikt. Dit is bij LED-verlichting niet het geval.

Conclusie

Toch is het Linflowers’ doel niet om overal de eerste mee te zijn.
David van Tuijl, algemeen mededirecteur van Linflowers:

Ondernemen is een gok. Het doel is niet de eerste te zijn, maar op het juiste moment keuzes te maken.

RussiaGermanEnglishDutch